Építéstechnika korszerűsítés, a vasalási munkák korszerűsítése

2013.05.28 09:39

 

A vasbeton építés egyik meghatározó része a betonacél szerelés.

A betonacél feldolgozás iparosodottságát az 1 tonna betonacél bedolgozására fordított idővel szokás jellemezni. Ez Magyarországon átlagba 15 óra/ tonnára tehető, míg Németországban ca. 10 óra/tonna (többek között a nagyobb arányú hegesztett háló használat miatt is).

Már a 15 óra/tonna is nagy eredmény, hiszen a 70-es években még 30 óra/tonna volt az átlagos időráfordítás.

BAMTEC® technológiával világrekord született a betonacél szerelés területén. Amiről minden építő cég csak álmodott, az az egyik építési helyen Kemptenben (Allgau) valósággá vált. Két építő munkás a Markgraf/Bayereuth cégtől hét BAMTEC® tekercset 6,36 tonna össztömeggel 42 perc alatt elhelyezett. Ez 4,5 tonna/fő/óra a beépítési teljesítményt jelent! Egy 8 órás műszakban elméletileg egy építő munkás 36 tonna BAMTEC® vasalást tud elhelyezni, azaz 2 fős csapat 70 tonnát naponta. A szokásos, eddig alkalmazott módszerrel ez 5 hét szerelési munkát jelentene!

Az építési idők rövidülése, a korszerű (és nagyon drága) zsaluzó eszközök alkalmazása, a betonozás munkaóra szükségletének csökkenése a figyelmet a betonacél bedolgozásra irányították. Ezen a területen volt a legkevesebb innováció a rendszerváltás óta.

A BAMTEC technológia az utóbbi évtizedek egyik leginnovatívabb technológiája ezen a területen.

A tervezés – gyártás – kivitelezés integrációja az egész építőipar 21-ik századi fejlődésének a meghatározója. Egy ilyen építéstechnológia részterület példát statuál, megmutatja az utat, milyen irányba változik a tervezés – gyártás – kivitelezés viszonya. Ez talán még a konkrét szőnyegvasalási eredményeknél is fontosabb!

Alapvetően a teljesen automatikus vasalás előre gyártás korszaka jön. Az ipar a következő években erős ésszerűsítési kényszer alatt fog állni, mely fejlődés alól nem lehet kibújni.

Az új technológiák bevezetésének legnagyobb akadálya a hitetlenség:  Amíg nem látták, nem hitték el, hogy ez ennyire nagyszerű dolog!